RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok

Programok

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016 programjai tíz központi témakörhöz kapcsolódnak, melyek közül hét a nagyközönségnek, egy-egy a pedagógusoknak és óvodapedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat foglalja magában.

Közönségprogramok

 Programok      Ősz(i)re hangoltuk - Programok az őszi szünetre  Újdonság! 

Az iskolai őszi szünet idején (2016. október 29. - november 6.) sok családban fejtörést okoz a gyerekek tartalmas időtöltésének biztosítása. Ebben az időszakban különösen nagy igény mutatkozik olyan színvonalas kulturális programokra, amelyeket a múzeumok az Őszire hangolva tematika keretén szerveznek.   Az őszi szünet jó alkalom lehet néhány napos kikapcsolódásra is, hiszen a fesztivál ideje alatt a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyei kedvezményes ajánlatokkal várják a vendégeket. 

 

ProgramokMesterségek nyomában 

A Mesterségek nyomában tematika célja mára már elfeledett, vagy kevésbé ismert, de egykor sokak által végzett tevékenység, mesterség újjáélesztése. Ebben a témakörbe megvalósulhat egy hagyomány éltetés céljából szervezett program, kiállítás, régi mesterségek felelevenítése, vagy akár régi eszközök bemutatása, használatuk újratanítása.

 

ProgramokUtazó múzeum

A múzeum értékeit felmutató, a múzeumba csalogató program lényege, hogy munkatársai kilépjenek falai közül, és elvigyék a kiállítást, múzeumpedagógiai programot, múzeumi foglalkozást, gyakorlati bemutatót, előadást a potenciális látogatóhoz – utcára, óvodákba, iskolákba, közösségi helyszínekre, áruházakba. 

A nagyközönség számára a közterületekre kitelepült múzeum rendez szabadtéri kiállítást, vagy kedvcsináló kulturális programot. A program célja, hogy a járókelők figyelmét ráirányítsa a múzeumra.

  

 ProgramokSétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! - Kulturális tereink másként

Október 6. az Építészet Világnapja alkalmából rendhagyó városnéző túrát szerveznek a múzeumok, amelyen a múzeumi szakemberek felhívják a résztvevők figyelmét a település, városrész kulturális, épített és természeti értékeire. A múzeumok és a helyi lakosság kapcsolatát tovább erősítheti a múzeumi gyűjteményekhez kapcsolódó helyszínek felkeresése, melynek segítségével új tartalmat kaphatnak a kiállítási tárgyak.  A program lehetőséget ad a múzeumok és településük kapcsolatrendszerének bővítésére is, a program szervezésébe és megvalósításába bevonhatók lelkes lokálpatrioták, pedagógusok, helyi közösségek, vagy az önkormányzat. 

 

Programok16+ múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban

A fiatalokat célzó témakör már évek óta fontos részét képezi a fesztivál programkínálatának. Tapasztalatunk, hogy azok a múzeumi programok a legsikeresebbek a tinik körében, ahol a résztvevőknek rendhagyó módon nyílik lehetősége  a múzeum felfedezésére,  interaktív elemekkel fűszerezve. A tavalyi rendezvényen több múzeum nagy sikerrel szervezett olyan programot, amelyen a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő kaland-kereső, rejtvényfejtős játékot vették alapul. A program célja, hogy a fiatalok a múzeumra ne kötelező iskolai programként, hanem alternatív kulturális szórakozási helyként gondoljanak. Ehhez arra van szükség, hogy a programok szervezői a szokványostól eltérő, egyedi módon közelítsenek a fiatalok felé, és szokatlan, újszerű megoldások alkalmazásával – akár  kaland-játékkal, vagy a krimi világát idéző izgalmas formában – szólítsák meg őket.

 

ProgramokMúzeumi Őszbúcsúztató

A múzeumoknak idén is lehetőségük van kiállítás megnyitót, művész-közönség találkozót, szűk szakmai réteget érintő előadássorozatot, jeles naphoz kötődő rendezvényt, vagy akár egy játékos családi délutánt is megszervezni a tematika keretében.

 

Programok  Alkossunk együtt! 

A korábbi évek gyakorlatához híven idén is lehetősége lesz a múzeumoknak - ezúttal az Alkossunk együtt! címre átkeresztelt tematikához kapcsolódva - olyan programokat szervezni, melyek felvillantják a résztvevők előtt a kollektív formában gyakorolt kreativitás örömeit. Az alkotás témája szabadon választható, akár a Múzeumok Őszi Fesztiválja ezévi mottójához - Építs hidat - Híd, ami összeköt! - is kapcsolható.

Természetesen a programokat szervező múzeumok továbbra is csatlakozhatnak az Angliából indult „The Big Draw”, azaz „A Nagy Rajzolás” nemzetközi kampányhoz is, melynek idei központi témája egy mozaikszóba sűrítve STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Maths), azaz Tudomány, Technológia, Művészet és Matematika fúziója.  

Egyúttal felhívjuk a figyelmet, hogy a nemzetközi Nagy Rajzolás kampányt (Campaign for Drawing) koordináló angol szervezet idén megváltoztatta a nemzetközi logó használatának feltételeit (intézményenként min. 50 angol fontot kér licencdíjként). Tekintettel a szerzői jogi előírásokra a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ úgy döntött, hogy központilag megváltoztatja a tematika nevét Alkossunk együtt-re, és a tematika logóját is lecseréli.

Amennyiben egy muzeális intézmény mégis a Nagy Rajzolás címet és az ehhez kapcsolódó hivatalos Big Draw logót használná programjai népszerűsítéséhez, akkor kérjük, hogy IDE kattintva tájékozódjon a szerzői jogi feltételekről és a járulékos költségekről.

Kiemelt szakmai programok

 Programok„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája

A 2013-ban hagyományteremtő szándékkal létrehozott program elérte célját: jelentősen növelte a pedagógusok körében a Múzeumok Őszi Fesztiválja ismertségét. A rendezvény szervezését nem kötjük egy kijelölt naphoz, minden múzeum, a helyi sajátosságok figyelembe vételével döntheti el, hogy mely napon tudja a legtöbb pedagógust megszólítani. Azzal, hogy  a múzeumok más-más időpontban szervezik a tanároknak szóló programjaikat, lehetőségük lesz a pedagógusoknak több múzeum Tanárok Éjszakája programját is megtekinteni.

ProgramokÓvodapedagógusok Napja 

 A pedagógusokhoz hasonlóan az óvodapedagógusok is fontos szerepet játszanak a tudás átadásában, a gyerekek gondolkodásmódjának formálásában, ezért idén külön témakörrel, az Óvodapedagógusok Napjával szeretnénk őket is bevonni a rendezvénybe.

A program célja, hogy az óvodapedagógusok megismerjék, hogy miként tudnak a múzeumok az óvodai neveléshez kapcsolódni, továbbá, hogy az óvónők egy kötetlen, oldott hangulatú programon találkozzanak, kapcsolatokat építsenek, és információkkal gazdagodjanak. A legfiatalabbaknak szóló, különböző tematikákhoz kapcsolódó játékos órák száma egyre növekszik a múzeumok kínálatában, ezért ez a rendezvény arra is alkalmat adhat, hogy az óvodapedagógusok a foglalkozások során szerzett tapasztalatokat megosszák egymással, beszámoljanak élményeikről, és javaslatokat tegyenek az óvodai nevelési tervbe még jobban illeszkedő programok kidolgozására.

Szakmai Programok  Szakmai programok, konferenciák

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat nem csak a nagyközönségnek, de pedagógusoknak, múzeumi és kulturális szakembereknek is kínál szakmai programokat.

Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó

A program 2006. óta a Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitórendezvénye. Az évek óta átlagosan 250 főt vonzó esemény egyúttal a múzeumi szakemberek és pedagógusok számára megtartott szakmai konferencia, a legjobb, legújabb, innovatív megoldások megismertetése mind a múzeumi szakmával, mind a pedagógus társadalommal.

Az Évnyitó helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum, időpontja 2016. szeptember 26. (hétfő). Az eseményhez kapcsolódik a „Széles merítés - Múzeumi megoldások az értől az óceánig” című konferencia. A rendezvény keretein belül gazdára találnak a múzeumpedagógia legjelentősebb hazai elismerései is, a Múzeumpedagógiai Nívódíj és a Kiváló Múzeumpedagógus Díj.

Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

2016. november 3-4-én rendezzük meg a VIII. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát „Történelem, emlékezet múzeumi térben – sorsok a XX. század második felében” munkacímmel. A konferencia középpontjába idén a 1956-os forradalmat és hatását, kutatásának és bemutatásának lehetőségeit helyeztük a lokális történelem összefüggésében. Az eseménynek a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont Budapesten.. 

A múzeumok teljes programkínálatában itt kereshet: 

Programok

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMúzeumok Őszi Fesztiválja 2015Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013
Nemzeti Kulturális Alap