RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
Múzeum adatlapja „A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakájaUtazó múzeumMesterségek nyomábanMúzeumi őszbúcsúztató
A Pannónia Ház egykor vendégfogadóként, uradalmi kocsmaként működött, melyben maga Petőfi Sándor is járt vándorszínészként. Írásos említése 1718-ból való. Jelenleg a Váci Művészeti Gyűjteményeknek és a házasságkötő teremnek ad otthont.
A Pannónia ház pincéjében Gádor István életmű teljes keresztmetszetéből kapunk felejthetetlen élményt. Faliképei, szobrai, monumentális vázái, térplasztikái Vácot a kerámia fellegvárává teszik.
Ugyanitt ízelítőt kapunk Gorka Géza és Lívia munkásságából, kiknek alkotásai az üveg vitrinekben találhatók.
Hincz Gyula kétszeres Kossuth – díjas festőművész páratlan hagyatéka fogadja a látogatókat a ház folyosóin, a lépcsőházában és nagytermében. Hincz Gyula európai hírű képei színgazdagságában, tónusaiban az emberi fantázia és virtualitás világába kalauzolja a látogatókat.
Az Öntöttvas Gyűjtemény az európai öntöttvas művesség remekeit tárja elénk. A közel fél ezres, sokszínű gyűjteményben megtalálhatók szakrális tárgyak és sírkeresztek, valamint világi dísztárgyak és a polgári élet eszközei: szobrok, tintatartók, kályhák, mozsarak, háztartási és lakás felszerelési eszközök sokasága, a XVI. századtól a XX. századig.
Haraszti Béla Cukorsziget című életmű kiállítása édes alapanyagokból készített monumentális cukorépületei - Váci Dóm, Kőkapu – várják az érdeklődőket. A Venesz- díjjal kitüntetett mestercukrász a híres Gerbeaud cukrászdában kezdte pályafutását, de szakemberként szinte Európa minden országában megfordult. Városunknak ajándékozott páratlan életművében a cukrászat eszközei, gépei is bemutatásra kerülnek, valamint díjak, oklevelek, érmek formájában elismeréseit is láthatják.
A kétszeres aranydíjas Váczi György könyvkötőművész alkotásai „Aranyba kötött élet” címmel kerülnek önálló kiállításként a közönség elé. A kiállító teremben nyomon követhetjük a könyvrestaurálás és könyvkötészet folyamatát, annak ősi eszközeit, valamint azt az ötletgazdagságot, melyet Váczi György műhelyében évtizedeken keresztül megvalósított. Nem véletlenül vált az ország könyvkötőjévé és mit egy hat éven keresztül kötötte és restaurálta könyveit az angol királyi udvarnak. Egyszerű nyomtatványok, díszalbumok, vendégkönyvek sokasága dicséri fantáziáját, keze munkáját.
Az alkotásait megismerték Angliában, Olaszországban, Japánban, Kínában, Finnországban, Afrikában és az Amerikai Egyesült Államokban.
Vertel Andrea  keramukis művész
Szabadtéri szoborpark a Pannónia ház udvarán, Hincz Gyula
Általános információk
A váci főtér keleti házsorában áll a Pannónia néven ismert emeletes klasszicizáló barokk épület. Uradalmi kocsma volt az 1700-as évek elején (első írásos emléke 1718-ból való), később Aranyszarvas néven vendégfogadóként működött. Társadalmi eseményeknek adott helyet, színtársulatokat fogadott, falai közt játszott vándorszínészként Petőfi Sándor is, majd kereskedőházként és moziként is funkcionált. Jelenleg önkormányzati fenntartású, közérdekű muzeális kiállítóhelyként funkcionál.
Pannónia Ház
Vác
Vác, Köztársaság út 19.
E-mail: pannoniahazvac@gmail.com
Telefon: 27/513-482
www.facebook.com/pannonia.haz/
címke: képzőművészet, iparművészet, múzeumpedagógia, családbarát, ismeretterjesztés
nyitva tartás
megközelítés
Megközelítés: Térkép
A múzeum további programjai
„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája
„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája
Mutasd, hogyan csinálod! - Múzeumpedagógiai bemutató
Mutasd, hogyan csinálod! - Múzeumpedagógiai bemutató
Lejárt program
Program helyszíne: Vác
Program típusa: előadás, kézműves foglalkozás, kötetlen beszélgetés, múzeumi foglalkozás, múzeumi nap, rendhagyó múzeumbemutatás, tantárgyhoz kapcsolódó múzeumi óra, tárlatvezetés
Regisztráció szükséges!
Interaktív tárlatvezetés, melynek során az ellátogató pedagógusok saját élményeik alapján tapasztalhatják meg a különböző korosztályú diákok ismeretszerzését játékos formában bővítő módszereinket, eszközeinket.
Mesterségek nyomában
Mesterségek nyomában
Fókuszban a kerámia
Fókuszban a kerámia
Lejárt program
Program helyszíne: Vác
Program típusa: előadás, kézműves foglalkozás, műhelyfoglalkozás, múzeumi foglalkozás
Gádor István keramikusművész születésének 125. évfordulója alkalmából technika- és anyagtörténeti előadást, valamint kézműves foglalkozással egybekötött gyakorlati bemutatót tartunk.
Utazó múzeum
Utazó múzeum
Saxon Poli-Univerzuma workshop
Saxon Poli-Univerzuma workshop
Lejárt program
Program helyszíne: Vác
Program típusa: családi program, kötetlen beszélgetés, tantárgyhoz kapcsolódó múzeumi óra, tárlatvezetés
A váci Városháza épülete előtt megrendezésre kerülő workshop, melynek során a MADI gyűjteményhez kapcsolódó gondolkodtató, fejlesztő játékot lehet kipróbálni.
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Nem úgy van most, mint volt régen... - Népi hagyományok
Lejárt program
Program helyszíne: Vác
Program típusa: családi program, egyéb, kézműves foglalkozás, múzeumi nap, rajzverseny, tárlatvezetés
Családi nap az ősz jegyében.

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMúzeumok Őszi Fesztiválja 2015Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013
Nemzeti Kulturális Alap