RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
Múzeum adatlapja Óvodapedagógusok napjaUtazó múzeumMesterségek nyomábanAlkossunk együtt!
Általános információk
A Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény a Dombóvár és térsége kultúrfejlődésére vonatkozó tárgyi és egyéb emlékeket gyűjtő, feldolgozó, rendszerező és másoknak bemutató kulturális intézmény. A helytörténeti gyűjtemény állandó és időszakos kiállításai mellett kiállítótereiben, gondozott udvarán számos kulturális rendezvénynek is otthont ad. A múzeumnak helyet biztosító kis-kastély 1896-ban épült főszolgabírói lakásnak. 1945 után volt fegyveres erők klubja, tiszti lakás, majd iskola. 2000-ben a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület öntevékeny közösségének rendelkezésére bocsátotta Dombóvár Város Önkormányzata, hogy helytörténeti gyűjteményt rendezhessenek be. A helyileg védett épület méltó helyet biztosít a szellemi és tárgyi kulturális értékeknek, amely a lakosság adományaival állandóan gyarapszik. 2001-től közérdekű muzeális intézmény.
Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény
Dombóvár
Dombóvár, Szabadság u. 16.
E-mail: muzeum.dombovar@gmail.com
Telefon: 06 74 465-715
http://www.dombovarosvedo.hu/
címke: állandó és időszakos kiállítások, kulturális rendezvények, gondozott udvar
nyitva tartás
megközelítés
Megközelítés: Térkép

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény a Szabadság utca 16. szám alatt (611-es út), a város központjában, a Városháza épülete mellett található. Parkolási lehetőség a Városháza előtti kiépített parkolóban van.

A múzeum további programjai
Alkossunk együtt!
Alkossunk együtt!
A Nagy Rajzolás - Aszfalton a város!
Lejárt program
Program helyszíne: Dombóvár
Program típusa: családi program, műterem-látogatás, rajzverseny
Az évtizedek óta számos alkotótábort és művészeti műhelyt vezető művésztanár, Katatics Zsuzsa vezetésével az alkotóműhely épületétől (Szabadság u. 8) a helytörténeti gyűjtemény épületéig (Szabadság u. 16.) terjedő járdaszakaszon közös aszfaltrajz készítése településünk emblematikus épületeiről (római kori erőd, Gólyavár, Esterházy épületek, stb.), azok díszítő elemeiről, a természeti környezetről, a Kaposmenti-fehérhímzés mintáiról. Az alkotónap része a műhely megtekintése, a résztvevők érdeklődésének felkeltése a rajzolás, a festés, a különböző vegyes technikájú alkotások létrehozására, a figyelem felhívása a vizuális művészetek személyiségformáló hatására.
Utazó múzeum
Utazó múzeum
Utazó múzeum
Lejárt program
Program helyszíne: Dombóvár
Program típusa: családi program, kézműves foglalkozás, rendhagyó műhelyfoglalkozás
Őri Nándor építőmester bélyeges téglagyűjteménye alapján a több ezer éves mesterség helyi vonatkozásainak megismerése, a helytörténeti ismeretek gyarapítása, a korábbi életmódok megismerése, munkálkodás az agyaggal, tégla-, címerkészítés, önálló tervezés, alkotás, közös játékok. A helyszín a Dombóvári József Attila Általános Iskola udvara, a minden évben megrendezett Újdombóvári Őszi Fesztivál központi helyszíne. A munkaasztalokon és a mögöttes paravánon a helyi készítésű bélyeges téglák, a téglagyárak rövid története, nagyított fotók mintegy kamara kiállítás szerűen adnak ízelítőt Őri Nándor téglagyűjteményéről, a helyi téglagyárak történetéről. A kézműves foglalkozást játékos feladatok, kirakók is színesítik.
Óvodapedagógusok napja
Óvodapedagógusok napja
Óvodapedagógusok napja
Lejárt program
Program helyszíne: Dombóvár
Program típusa: múzeumi foglalkozás, speciális foglalkozás
Renner Kriszta gyógypedagógus, pszichopedagógus, terápiás kutyafelvezető vetített bemutatója a kutyaterápiás foglalkozások eddigi tapasztalatiról. A "Tű, a kutya, rák, a tojás és a kakas vándorútja" c. mesés, játékos foglalkozás bemutatása Mese kutya közreműködésével. A "Mi van a ládikóban" c. Benedek Elek meséjére épülő foglalkozás közös feldolgozása az óvodapedagógusokkal, a tapasztalatok megbeszélése, a további közös munkák, projektek felvázolása, előkészítése.
Mesterségek nyomában
Mesterségek nyomában
Mesterségek nyomában-Spengler kályhát vegyenek!
Lejárt program
Program helyszíne: Dombóvár
Program típusa: előadás, kötetlen beszélgetés, rendhagyó műhelyfoglalkozás
Az egyedülálló ötgenerációs (!) Spengler fazekas-kályhás család életútjának bemutatása egy emlékesttel majd azt követően a köztiszteletnek örvendő iparoscsalád bemutatótermének, műhelyének a megtekintése. Az ipartörténeti szempontból is jelentős műhely megtekintésekor ifj. Spengler Ferenc – a Dombóvári Ipartestület elnöke - a gyakorlatban is bemutatja a kályhakészítés eszközeit, a díszítőmintákat, a kályhakészítés munkafolyamatait.

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMúzeumok Őszi Fesztiválja 2015Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013
Nemzeti Kulturális Alap