RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
Múzeum adatlapja „A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakájaÓvodapedagógusok napjaMesterségek nyomábanSétálj, gyalogolj, bringázz velünk, és fedezd fel! – Kulturális tereink máskéntMúzeumi őszbúcsúztató
Általános információk
Déri Frigyes 1920. október 18-án adományozta művelődéstörténetileg rendkívül jelentős gyűjteményét a magyar államnak azzal a megkötéssel, hogy Debrecenben múzeumot emelnek bemutatására. Azért esett választása e városra, mert egyeteme volt, s így hallgatók révén, akik a tárgyak segítségével közvetlen tapasztalati ismereteket szerezhettek távoli kultúrákról, gyűjtő tevékenysége új értelmet kapott. Egyetemes művelődéstörténeti adományával a debreceni Városi Múzeum kiemelkedett a helytörténeti múzeumok sorából. Később felesége és testvére is gazdagította a múzeumot. Déri György kárpát-medencei népművészeti gyűjteménye révén joggal emlegetik a Déri Múzeumot a „második néprajzi múzeumként”. A későbbi gyűjtéseknek és adományozásoknak köszönhetően is műtárgy-együttese felölel minden múzeumi szakágat. Érdekes helytörténeti dokumentumokkal, történetileg és esztétikailag jelentős képzőművészeti alkotásokkal, különleges iparművészeti tárgyakkal, ritkaságnak számító numizmatikai darabokkal és irodalomtörténeti jelentőségű kéziratokkal, nyomtatványokkal, látni érdemes néprajzi tárgyakkal, európai hírű régészeti leletekkel és nem csak a táj élővilágát reprezentáló természettudományi gyűjteményi darabokkal várjuk a látogatókat. Az 1930-ban megnyílt, Györgyi Dénes és Münnich Aladár tervei alapján, Debrecen városa áldozatvállalásával felépített Déri Múzeum megálmodói kultúrpalotának szánták az épületet, vagyis olyan helynek, ahol ember és kultúra találkozik. Utódaik feladata annak kitalálása, hogy e találkozás egyszerre lehessen élmény és tanulás. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a Déri Múzeum újra a város egyik legfontosabb közösségi tere legyen, ahol nemcsak kultúrák, hanem emberek is találkoznak.
Déri Múzeum
Debrecen
Déri tér 1
E-mail: deri@derimuzeum.hu
Telefon: 52-417560
www.derimuzeum.hu
Kedvezmények: pedagógus-kedvezmény
nyitva tartás
megközelítés
A múzeum további programjai
Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk, és fedezd fel! – Kulturális tereink másként
Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk, és fedezd fel! – Kulturális tereink másként
Bringázz velünk Zelemérre!
Lejárt program
Program helyszíne: Debrecen
Regisztráció szükséges!
Bringatúra a Zeleméri Csonkatoronyhoz, mely a várostól délkeletre, 10,5 km-re, Debrecen és Hajdúböszörmény között található. Zelemér középkori templomának romja és az alatta lévő domb - kunhalom -, mint helyi jelentőségű természeti érték, 1981 óta védett. E mitikus hely történetével ismerkedhetnek meg a résztvevők a túravezető Dr Hajdú Zsigmond régész vezetésével.
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Őszbúcsúztató a Nagyerdőben
Lejárt program
Program helyszíne: Debrecen
Előadást tart Veszelinov Ottó, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembere a Déri Múzeum Nagyerdő - A természet szertára kiállítási egységében.
Mesterségek nyomában
Mesterségek nyomában
Karikás ostor nyomában
Lejárt program
Program helyszíne: Debrecen
A karikás a lovas pásztornépek jellemző eszköze. A karikásostor vagy karikás rövid nyelű, kenderkötélre szíjból font, állatterelő eszköz, melyet főleg a csikós, általában több-kevesebb mértékben minden pásztor használt és használ napjainkban is. A résztvevők megismerkedhetnek a karikás ostor használatával és elkészítésének technikáját is kipróbálhatják.
„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája
„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája
Múzeumpedagógiai évnyitó
Lejárt program
Program helyszíne: Debrecen
A meghívott pedagógusok megiskerkedhetnek a Déri Múzem programjaival, múzeumpedagógiai foglalkozásaival.
Óvodapedagógusok napja
Óvodapedagógusok napja
Múzeumpedagógiai évnyitó
Lejárt program
Program helyszíne: Debrecen
A meghívott óvodapedagógusok megismerkedhetnek a Déri Múzeum őszi programjaival, múzeumpedagógiai foglalkozásaival.

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMúzeumok Őszi Fesztiválja 2015Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013
Nemzeti Kulturális Alap